Hulp bij narcistisch misbruik bij Therapie Ede

Een lange tijd miskende vorm van (soms) fysieke en altijd psychische mishandeling is die van het Narcistisch Misbruik in de partner- of ouder-kind relatie. Door het probleem te benoemen en bespreekbaar te maken, hebben auteurs en ervaringsdeskundigen Iris Koops en Mjon van Oers veel ondergeschoven en miskend leed zichtbaar gemaakt.

Doordat ik zelf de laatste jaren steeds meer te maken kreeg met slachtoffers van narcistisch misbruik (die, toen ze zich aanmeldden voor hulp vaak zelf nog niet beseften dat ze door een narcist(e) misbruikt waren), ben ik me hier meer in gaan verdiepen. De boeken van Iris (*) en de columns van Mjon hebben, samen met mijn achtergrond in psycho-diagnostiek, aangevuld met een studiedag bij Iris, mij veel duidelijk gemaakt over de achtergronden van de Narcist en de pijn en de wanhoop bij de slachtoffers.

Narcist of Narciste?

Narcisme is een psychische stoornis, die valt onder de noemer Psychopathie. Dat betekent dat het gedrag van deze persoon gekenmerkt wordt door een gebrek aan, of soms het geheel afwezig zijn van empathie; het kunnen mee-voelen met een ander. De Narcist heeft een onstilbare honger naar aandacht en erkenning. Hij of zij vindt dan ook daar volledig recht op te hebben. Het is de ander die daarin moet voorzien. Er is een chronisch gebrek aan zelfinzicht. Alles wat goed gaat wordt op het eigen conto geschreven, maar alles wat verkeerd gaat komt door ‘de ander’. Die zal daar ook de rekening voor moeten betalen. Narcisme wordt bij mannen sneller onderkend dan vrouwen.

Honger naar erkenning
Het lastige is, dat Narcisten ‘sluwe’ mensen zijn. Dat moet ook wel, anders zouden ‘gezonde’ mensen snel op hen afknappen. Ze weten vaak voor langere tijd een bepaald ‘masker’ te dragen waardoor ze een hele aimabele indruk geven. Ze zullen jou zelfs in eerste instantie op een voetstuk zetten. Echter, de prijs die je daar voor moet betalen op de langere termijn is onmenselijk hoog. Als het masker af gaat, dan komt de ware aard naar boven. Jij moet er helemaal zijn voor hem of haar maar kan nauwelijks nog iets goed doen. De perverse en vaak onmogelijke opgaven waarvoor je gesteld wordt en waardoor je ‘dus’ zult falen, geeft de Narcist het sadistische genoegen van superioriteit. Hiermee voedt hij zijn honger naar erkenning, maar is tegelijk een bodemloze put. Tegelijk echter weet hij naar de buiten wereld toe dit masker wel op te houden, waardoor slachtoffers, als ze met hun verhaal naar buiten komen, vaak niet geloofd worden.

Verborgen Narcist
Een nog lastiger te herkennen vorm tref je bij de Verborgen Narcist. Hierbij is in eerste instantie de superioriteit vervangen door het Calimero complex. Doordat alles hem of haar lijkt te worden aangedaan, roept hij medelijden op en doet een beroep op de empathie van de ander, iets wat hij zelf niet heeft, maar soms wel als trucje zich heeft aangeleerd. Zo sleept hij jou als een spin mee in zijn web.

Narcisme is een psychische stoornis die nauwelijks behandelbaar is. Vanuit menselijke waarden zou je eigenlijk medelijden met ze moeten hebben. Omdat ze geen zelfinzicht in hun ziektebeeld hebben, is dat verloren energie. Belangrijk is dus om hun slachtoffers te hulp te komen.

Kom weer in je kracht
Over narcisme en mentale pijn van de slachtoffers is nog veel meer te zeggen, maar herken jij je in dit verhaal? Zoek contact en laat mij je helpen om weer in jouw kracht te komen.

(*) Het verdwenen Zelf: Herstellen van Narcistische mishandeling en Verder na Narcistische mishandeling.